Balaitús

Mapa:

[+]

Croquis:

[+]

Fotos:

[1]
[2]
[3]
[4]
[5]
[6]
[7]
[8]

GPS:
· 1er dia.
· Aproximació.
· Cresta.
· Descens.

El nom del Balaitús s'associa normalment a dificultat, a més a més pujar-hi per la cresta de Costerillou i fer la Torre, que diuen que és de un dels 3000 més amb la via normal més difícil, no te preu... però es passa por.

Via: Cresta de Costerillou.    Dificultat: D+ (IV+).

Alçada: 3144 m.

Des de:  La Sarra.

Alçada d'inici: 1440 m.

Situació: Pirineus, Osca.

Condicions: estiu, sol.   Data: 10/09/2009.

Ascens total: 12,76 Km. Descens: 9,87 Km.

Desnivell total ascens: +2180 m.   Desnivell total descens: -2180 m.

Temps total ascens: 11 h 00 min.   Temps total descens: 5 h 30 min.

Equipament: Un parell de pitons.

Material necessari: Corda de 60 m, cintes,  asseguradors mitjans i petits i fissurers mitjans.

Accés: Dins del poble trobarem l'antiga carretera cap a Formigal, i al poc el desviament cap a la Sarra.

Mostra un mapa més gran

Aproximació:
1er dia /
Des de l'aparcament ascendim al refugi de Respumoso per camí perfectament indicat i sense pèrdua. 783 m de desnivell, 8,13 km, amb ritme tranquil es fa en 2 h 30 min. Dormim al refugi.
2on dia /Sortim darrera del refugi en direcció Nord seguint el barranc de Respumoso. Passem el desviament de los Frondiella. Seguim la direcció cap a la base d'Ussel sortejant com podem les clapes de neu, que a aquestes hores, encara esta molt dura. Finalment l'Oscar m'ha de fer la pitjada amb les botes, ja que jo porto només sabatilles... La neu arriba quasi a l'inici de la via. Amb aquesta cagada perdem mitja horeta. 3,12 Km,  730 m i 2 h 10 min.

Cresta: Iniciem l'escalada per una vira més obscura en flanqueig a la dreta, molt fàcil però exposada (II+). Nosaltres varem pujar una mica massa i varem fer un llarg a la dreta amb una mica més de grau. Un cop paral·lels a la bretxa pugem ràpid en acoblament, sense buscar el més fàcil que és més a l'esquerra. En aquest tram de canal hem de vigilar amb les pedres que podem caure al company. Al final de la canal hem de tirar una mica a l'esquerra per sortir a l'esquerra del gendarme  (III-). Un cop a l'Agulla d'Ussel desgrimpem per la dreta per passar pel famós pont de roca, fins a una vira una mica a la dreta, on muntem reunió. Seguim la cresta pel lloc mes evident pel cantó Nord, a la dreta, amb passos molt aeris, i desprès a l'esquerra (III). Arribem al peu de la Torre de Costerillou, la bretxa de l'Arc Boutant. Amb ajuda d'un maillon instal·lat baixem uns metres a la bretxa  i comencem l'escalada al mur de la Torre (hi ha un fissurer abandonat just a sobre nostre, però recte per aquí el grau puja). Escalem per la part de la dreta on trobem dos pitons amb cordino. Per aquí tot amunt és deixa fer (VI+), cim de la Torre de Costerillou!. Des d'una instal·lació feta amb maillons i cordinos rapelem uns 22 metres, els últims metres son volats sobre una bretxa. Però no ens refiem d'algunes ressenyes, per que encara resta molt tram per fer. Seguim pujant i baixant superant un parell o tres de gendarmes (III+) fins arribar als replans que donen accés al cim del Balaitús.  1,46 Km, 477 m de desnivell i 5h 30 min d'escalada.

Descens: Tirem una mica al Nord per baixar per la Gran Diagonal. Descartem la Bretxa Latour per que aquest any es veu molta neu des del final de l'últim ràpel, no portem grampons i a més a més jo porto només sabatilles (encara que la neu segurament ja està toveta, ja he tingut prou pel mati). La Gran Diagonal esta molt indicada amb fites que només hem de seguir, això si estant molt a l'aguait per que aquest no es el millor lloc per despistar-se, sense llum baixar per aquí pot ser una odissea.  El primer tram son unes ziga-zagues amb pedra trencada que he de vigilar de no tirar al company. Seguim baixant ràpid sense perdre les fites, fins que trobem una bifurcació del camí i amb dubtes, tirem per la que sembla que està mes transitada. Tirem i des grimpem pel coll Wallon i finalment apareixem pel Estany d'Arriel Bajo, sembla que hem escorçat el camí normal que baixa per l'Estany d'Arriel Alto. A l'estany fem una merescuda parada, ens mullem els peus, mengem una mica i seguim l'agònic camí fins al cotxe. 7,9 Km , -1015 m de desnivell en 3 h.

Informació:
· Mapa i guia excursionista Alpina "Panticosa" 1:25.000.
· http://www.cmayud.com.
· http://www.mendiak.net.
· http://lacabrademonte.blogspot.com.
· Revista Desnivel 226, Juliol 2005. Caña a la araña, pp-38-47.
· Pirineo Occidental a traves del IV grado. Alberto Urtasun Uriz Ed. Desnivel 2002.
· http://www.pirineos3000.com
· http://pirineosymass.blogspot.com
· Escaladas Sencillas, a grandes cumbres del Pirineo. Ediciones SUA Edizioak. David Atela, 2007. pp 11.
· A tota cresta: 30 crestes del Pirineu. Manel Borrell i Enric Faura, Cossetània Edicions. pp 89.

Inici -> Escalada