La Hastiala

Mapa:
[+]

Fotos:
[1]
[2]
[3]
[4]
[5]
[6]
[7]
[8]

GPS: Sony M2
· Trajectòria ascens.

Ascensió al Pic de la Hastiala des de Monsagro. Pujada i baixada exigent, ja que tota la part de la carena és per terreny amb pedres i matolls sense camí traçat. Amb una curta grimpada per fer el cim del Pico Ventana. Cim de la Comarca de la Sierra de Francia.

Alçada: 1735 m.

Des de: Monsagro.

Alçada d'inici: 976 m.

Situació: Sierra de Francia, Salamanca.

Condicions: sol.   Data: 16/08/2014.

Ascens: 6,80 Km.   Descens: 6,85 Km.

Desnivell d'ascens: +801 m.    Desnivell d'escens:-793 m.

Temps d'ascens: 2 h 30 min. Temps descens:  2 h 20 min.

Accés: Deixem el cotxe al Poble de Monsagro.

Ruta:
Des del carrer on deixem el cotxe, enfilem per una pista que ens porta a un dipòsit d'aigua. Seguim en pujada sense descans creuant alguna pedrera, on trobem un grapat de cabres iberiques. En aquest tram podem trovar alguna marca de sender i alguna fita. El camí comença a fer diagonal i alguna ziga zaga per guanyar alçada fins al Alto del Copero. A quí el camí desapareix i podem veure el que ens queda per arribar al cim. A partir d'aqui, hem d'intuir per on passar, ja que tot son matolls i pedres. El camí sembla més fàcil i menys perdedor si seguim el fil de l'aresta. En alguns trams hem de fer servir les mans per seguir-la, però la exposició és mínima ja que anem a un màxim d'un metre del terra. Dona més por les aranyes que trobem! Seguím fins a la base del Pico Ventanas, on primer el reseguim per la dreta per, desprès, girar a l'esquerra per grimpar una mena de canal fins al cim.  Continuem pel fil i ja es veu a uns vigilants del parc al cim de La Hastiala. Al poc ja estem parlant amb ells i fent les fotos de cim!! ha sigut més dur i exigent del que ens pensavem.
Preguntem pel corriol que s'intueix per la vesant Nord fins al Copero, i així evitar de nou l'aresta i el Pic Ventanas. Ens explican con anar a vuscarlo. Vaixem fins al colladet entre el Ventana i la Hastiala i agafen una tartera en forta baixada i resseguim la base del Ventanas. Quin goig de pared!! Donen ganes de grimpar amunt de nou al cim!! Seguim avall per una nova tartera de pedra més petita, pero no trobo el  corriol. Hem perdo un parell de vegades entre els matolls que fan la mateixa alçada que jo, i no donen cap posibilitat d'avançar. Torno a pujar la tartera i segueixo les tres parets grimpant per la roca fins a arribar de nou al cordal de pujada... i la resta és de nou el camí de pujada.

Informació:
· misescapadaspornavarra.com/316-monsagro-la-hastiala.html
· ruta-pena-de-francia-monsagro-por-el_24.html
· mendiak.es/foro/viewtopic.php?f=57&t=35763&view=previous

Dificultat: F

MIDE:

Inici -> Muntanyisme