Travessani

Mapa:

[+]

Cresta:

[+]
[+]i

Fotos:

[+]
[+]
[+]
[+]
[+]
[+]
[+]
[+]
[+]
[+]
[+]
[+]
[+]

GPS:
· Cavallers-Ventosa.
· Aproximació.
· Cresta de les Agulles.
· Descens.

Encara estic sense paraules desprès de tant goig. Una escalada pel record, sense cap mena de dubtes.

Via: Cresta de les agulles.    Dificultat: D (IV).

Alçada: 2754 m.

Des de:  Cavallers.

Alçada d'inici: 1740 m.

Situació: Pirineus, Lleida.

Condicions: estiu, sol.   Data: 24/09/2009.

Ascens: 8,94 Km. Descens: 7,91 Km.

Desnivell d'ascens: + 1187 m.   Desnivell descens: - 1015 m.

Temps d'ascens: 9 h 15 min.   Temps descens: 3 h 00 min.

Equipament: Alguns spits per rapelar i 2 pitons.

Material necessari: Corda de 60 m, cintes,  4 asseguradors i 5 fissurers mitjans.

Accés: Agafem la A-2 fins Lleida, on ens desviem per la N-230 i no la deixem fins Pont de Suert, on agafem la L-500 fins Caldes de Boí. Al acabament de la carretera surt una pista fins la presa de Cavallers, on podem deixar el cotxe en qualsevol dels aparcaments.

Mostra un mapa més gran

Aproximació: 1er dia / Des de l'aparcament ascendim a la presa i voregem pel seu costat dret. Passem el prat de La Pleta del Riu Malo, deixem el pont de fusta que condueix els Besiberris  i seguim l'ascens seguint unes estaques de fusta pintades de groc. Més endavant creuem un pont i ascendim ràpidament per roques de les Llastres de la Morta a trams empedrat fins al refugi Ventosa-Calvell. 515 m de desnivell, 5,4 km en 1 h 30 min. Dormim al refugi.
2on dia /Sortim del refugi cap a l'Est en direcció als llacs de Colieto, seguim un corriol amb alguna fita en direcció a les agulles. Grimpem per una petita canal i giren una mica a l'Est per arribar al peu de la primera agulla. En 1.3 Km,  280 m i 40 min estem a peu de via.

Cresta: Iniciem l'escalada de la primera agulla per la seva part més evident, a la dreta (III) fins al cim. Des de aquí la vista de la cresta és impressionant. Fem el descens fins al coll de la segona agulla. Escalem la segona agulla  (III) per la seva part dreta per una mena d'aresta fins al cim. El descens ho fem buscant un passamans (cordino precari) que ens ajuda a muntar un ràpel de uns 20 metres que ens deixa al coll de la tercera agulla. Escalem la tercera agulla (III) fins al cim i des grimpem amb precaució fins a trobar-nos amb la paret de la quarta agulla. Aquesta esta clarament dividida en dues plaques per una columna. Superem aquesta placa per la seva part esquerra (III) on trobem un pitó  a l'alçada dels ulls i la cinta d'un assegurador (HB 2 violeta), trobem moltes preses. Seguim per la part Oest de l'agulla on trobem un altre pitó i superem un díedre en forma d'ullal (IV-). El descens ho fem amb precaució (III) fins al coll on trobem una instal·lació de ràpel a la banda Est. La cinquena agulla la superem per aquest costat amb un inici aeri buscant el traçat mes evident fins al cim. El descens ho fem amb un primer ràpel d'uns 5 metres fins a una rapissa on al fil troben una altra instal·lació (un spit i una dent de roca) per fer una altre ràpel d'uns 10 metres (perill amb el pèndol. És pot fer uns cinc metres més, volats i aeris a sobre d'una important caiguda)   que cau a una altra rapissa que ens portarà al coll. La sisena agulla sembla una mica més fàcil, però pot ser una mica més aèria. Anem escalant pel terreny més lògic, passen una mena d'agulla secundaria fins arribar, quasi en el cim, a un ressalt que ens sembla impossible de superar, a sota, a la dreta veiem una vira herbosa. Retrocedim uns metres i agafem la vira (I+), aèria i exposada. Pugem per una canal que ens deixarà al cim. Seguim la cresta fins al cim del Pic de Travessani. 2,3 Km, 450 m de desnivell i 7 h d'escalada contant parades i dues cordades.

Descens: Seguim la cresta fins a trobar un descens clar cap a la dreta (Colieto), on la pendent d'herba arriba a la cresta. Baixem amb molta cura la pendent, ja que els primers metres son molt verticals (45º o més), desprès es pot fer lliscament sobre l'herba per anar una mica més ràpid, en diagonal, resseguint per un costat la paret de les agulles i el límit de la tartera de blocs. Seguint alguna fita arribem de nou a peu de la primera agulla, seguim el camí de pujada fins al refugi Joan Ventosa i cap a l'aparcament de Cavallers. 7,9 Km , -1015 m de desnivell en 3 h.

Informació:
· Mapa i guia excursionista Alpina "Vall de Boí" 1:25.000.
· A tota cresta: 30 crestes del Pirineu. Manel Borrell i Enric Faura, Cossetània Edicions. Itinerari 7, pp 25-26.
· Temps d'aventura. Racons (26/10/2006) - Les agulles de Travessani.
· Escaladas Sencillas, a grandes cumbres del Pirineo. Ediciones SUA Edizioak. David Atela, 2007. pp 198-201.
· Ressenyes Oscar Aleman.
· Revista Desnivel 240, especial Pirineos.

Inici -> Escalada